انجمن خیریه خادم المهدی، آزمایشگاه و رادیولوژی تخصصی مهدیه

انجمن خیریه خادم المهدی، آزمایشگاه و رادیولوژی تخصصی مهدیه

معرفی


مرکز تشخيص مهديه در سال 1354 به همت آقای دکتر مهدی حکمتيان و افراد خيرخواه ديگري جهت ارائه خدمات كلينيكي به مردم نيازمند با هدف کمک به افراد کم درآمد و مستضعف تاسيس گرديد باتوجه به نيت خيربانيان و درسايه توجهات حضرت ولي عصر(عج) توسعه اين مركز به شكل گسترده اي صورت گرفت و هم اكنون اين مركز تبديل به بزرگترين مركز تشخيصي طبي استان اصفهان گرديده است. بخش هاي آزمايشگاه – پاتولوژي – سونوگرافي- سي تي اسكن وراديولوژي اين مركز با حداكثرظرفيت و با استفاده از بهترين و بروزترين دستگاه ها و تجهيزات تمام اتوماتيك در خدمت همشهريان عزيز مي باشد. با توجه به حجم بالاي مراجعه كنندگان (روزانه حدود۱۵۰۰ نفر) بخش تضمين كيفت با جديت وبا استفاده از متدهاي مختلف، نحوه انجام فرايندهاي مختلف بخشها را كنترل وبا انجام مميزيهاي منظم داخلي و شركت در انواع برنامه هاي كنترل كيفي داخلي وخارجي كيفيت جوابهاي بدست آمده را كنترل و تضمين مي نمايند
 
مرکز تشخيص مهديه وابسته به انجمن خيريه احمدآباد با هدف کمک به افراد کم درآمد و مستضعف در سال 1352 تأسيس شد. اين مرکز که درحال حاضر با مديريت آقايان آيت اله سيد حسن امامي ،مرتضي پسران ،بهبهاني ،حسن شاه ناصري ،دکتراسلاميان ،دکترشاه ناصري، دکتربرکتين، مهندس حاج رسوليها، و آقاي شيرزاد اداره مي شود. حدود هشت هزار متر مربع (8000) وسعت دارد که محل خيريه آن حدود 600 مترمربع دردو طبقه ساخته شده است مرکز تشخيص مهديه از بخش هاي اورولوژي، ميکروب شناسي، سونوگرافي، هورمون شناسي، مرکز کامپيوتر، جداسازي سرم، پذيرش راديولوژي، پذيرش آزمايشگاه، پذيرش سي تي اسکن، حسابداري PCR، هماتولوژي، پاتولوژي، سرلوژي، انگل شناسي، تأسيسات، بيوشيمي، الکتروفورز، سي تي اسکن و غيره تشکيل شده است.
اين خيريه که به طورمتوسط حدود 300نفر تحت پوشش دارد. تا قبل از سال 1352، ذغال، لباس شب عيد بچه هاي مدارس، کمک هاي نقدي، به خانواده ها را داشته و اکنون علاوه برموارد ذکرشده در زمينه هاي مختلفي از جمله پرداخت هزينه بيماران کم درآمد، کمک هزينه تهيه جهيزيه و رايگان قراردادن هزينه ها براي افرادي که توانايي پرداخت را ندارند درحال خدمت رساني به افراد است.
اين مرکز که درطرح توسعه خود تصميم دارد MRI را که در حال حاضر در آن مرکز موجود نيست در آينده اي نزديک تهيه کند. 
 

بخش های تخصصی مرکز


  • بیوشیمی

بخش بیوشیمی آزمايشگاه مهديه با استفاده از به روزترين تجهيزات واتوآنالايزرهاي بيوشيمي، سيستمLIS دوطرفه وحذف خطاي انساني مبتني بر بارکدينگ نمونه و لوله هاي ونوجکت ژلدار ، سيستمي طراحي نموده است تا علاوه بر به حداقل رساندن خطاي قبل از آناليز امکان ردگيري نمونه را در هر لحظه از انجام آزمايشات فراهم نمايد. كيت ها و مواد مورد استفاده در اين بخش ضمن داشتن تائيديه هاي آزمايشگاه مرجع سلامت قبل و حين استفاده روند كنترل كيفي را پيموده و تجهيزات بخش نيز قبل از شروع به كار از نظر صحت و دقت كنترل مي شوند. كه در نهايت پس از تاييد مثبت پارامترهاي كنترلي، پروسه آناليز را در اين بخش هدايت و صحه گذاري مينمايد. با به خدمت گيري ۱۰ نفر از كارشناسان علوم آزمايشگاهي مجرب به همراه روشهاي كاري مبتني بر حفظ اصول تضمين كيفيت و كنترل كيفي، اين بخش در خدمت مراجعين محترم مي باشد. در اين بخش سعي شده بنا به نياز بيماران و پزشكان محترم كليه آزمايشات مربوط به بخش بيوشيمي راه اندازي و انجام شود كه در قسمت معرفي تستها قابل مشاهده مي باشد. نمونه اي از برنامه هاي كنترلي بخش بيوشيمي:
۱-کنترل روزانه سلامت کاری اتوآنالایزرها
۲-کنترل روزانه یکنواختی اتوآنالیزرها با يکديگر(دادن چند نمونه كنترلي از روز قبل به روز بعد و تفسير تست همبستگي)
۳-قراردادن کنترلهای High و Normalبازای هر ۶۰نمونه و رسم منحنی وستگارد همراه با تفسير قوانين مربوطه
۴-سرویسهای دوره ای سه ماهه اتوآنالايزرها
۵-کالیبراسیون دوره ای تجهيزات پايه بخش
۶-تکرار و رقیق سازی آزمایشاتي که در محدوده Warning limit قرار دارند
۷-شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات و بسياري از متدهاي كنترل كيفي رايج
 
مسئول بخش: خانم نظام زاده
 
 
HITACHI ۹۱۷  سه دستگاه 
HITACHI ۷۱۷  یک دستگاه
SE XD۶۸۴
ISE CARETIUM.
 
 
  • هورمون شناسی

بخش هورمون شناسی یکی از مجهزترین بخشهاي آزمايشگاه مهديه بخش هورمون شناسي وايمونولوژي است که با به خدمت گيري کادري مجرب بالغ بر ۱۷ نفر از كارشناسان فني آزمايشگاه و همچنين تجهيزات به روز و متدهايي با بيشترين حساسيت ،دقت و صحت به مراجعين و پزشكان محترم خدمات آزمايشگاهي را ارائه مي نمايد. نمونه آزمايشات در اين بخش تا حد امكان بصورت پنل هاي هم خانواده در لوله هاي يكبار مصرف و باركد دار تعريف شده اند و بوسيله سيستم LIS دوطرفه با نرم افزار آزمايشگاه در ارتباط است كه باعث حذف خطاي انساني در هنگام انتخاب و انجام آزمايش و درج جواب در پرونده بيمار مي شود.
در این بخش آزمایشات توسط روشهای مرجع کمي لومينسانس و الکتروکمي لومينسانس توسط دستگاه هاي :
Immulit ۲۰۰۰xpiLiaisonAdviacp SiemensCobas e۴۱۱ انجام می شوند.
روشهای مکملی چون :Elisa ,IFA نیز طيف ديگري از آزمايشات اين بخش را پوشش مي دهند که اين دسته از آزمايشات توسط دستگاههاي Elisa TKA(Automatic) و Stat fax ۳۲۰۰ & ۲۱۰۰ و ميکروسكوپ فلورسنت Olympus انجام مي شوند.
آزمایشات غربالگری سلامت جنین با استفاده از روشهاي کمي لومينسانس انجام و توسط يکي ازنرم افزارهاي به روز دنيا (Alpha-۸) تعيين ريسک مي شوند.اين نرم افزار بواسطه استفاده از جامعه آماري زنان باردار ايران ماهيانه بروزرساني مي شود.
استفاده از معتبرترین کیتها و کنترل های تجاري وهمچنين بهره گيري از برنامه هاي کنترل كيفي جامع در كنار كارشناسان باتجربه علوم آزمايشگاهي اين بخش را در ارائه خدمات تخصصي هورمون شناسي، موفق نموده است.
نمونه ای از برنامه های کنترلی بخش هورمون شناسي:
۱- کنترل روزانه سلامت کاری تجهیزات
۲- استفاده از سطوح مختلف کنترلهای تجاری Immunoassay(Biorad) در هر ران کاری
۳- رسم منحنی وستگارد در دو تا سه سطح کنترلی همراه با تفسیر قوانين مربوطه
۴- سرویس و کالیبراسیون دوره اي تجهيزات
۵-تکرار و رقیق سازی آزمایشاتي که در محدوده Warning limit قرار دارند
۶- شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات
مسئول بخش : خانم نجفی
  • میکروب شناسی

در این بخش کشت و آنتی بیوگرام، برروي نمونه هاي کلينيکي چون : ادرار ، مدفوع ، خون ، ترشحات ، مايعات بدن ، زخمها و...انجام مي شود و با استفاده از روشها و نرم افزارهاي تشخيصي نوع باكتري با بالاترين دقت و صحت مشخص مي گردد.
با استفاده از روش نیم مک فارلند و آنتی بیوتيکهايي که در CLSIبراي هر گونه باكتري تعريف شده اند مناسبترين آنتي بيوتيك به پزشك معالج گزارش مي شود.
این بخش با حضور ۵ تن ازکارشناسان مجرب میکروبشناسی و بکارگيري تجهيزاتي چون هود هاي كلاس I , IIسيستم UVاستريليزاسيون ، انكوباتورهاي هوازي و بيهوازي مجهز به سيستم هشدار دما ، سيستم باركدينگ نمونه و استفاده از ظروف يكبار مصرف به گونه اي در تشخيصها موفق بوده كه در كليه كنترل كيفيهاي خارجي با تشخيص صحيح نوع باكتري و تعيين آنتي بيوتيك همراه بوده است.
نمونه ای از برنامه های کنترلی بخش ميکروب شناسي :
۱-تعیین روزانه ضریب لوپ هاي مصرفي
۲-کنترل کیفی روزانه محیط هاي کشت مصرفي
۳-کنترل قدرت موثره ی آ نتی بیوتيکهاي مصرفي
۴-استفاده از روش نیم مک فارلند در تعیین آنتي بيوگرام
۵-استفاده از استریپهای تشخیصيapi
۶-شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات.
 
مسئول بخش : خانم بادکوبه 
 

 

  • بدخیمی های خوني

آزمایشات مرتبط با ژنتیک سرطان در بافتهای Solid و بيماريهاي بدخيم خون و اختلالات انعقادي
  • مولکولی

سالهاست که روشهای نوین تشخیص مولکولي درهمه قلمروهاي علوم پزشکي گسترش يافته است، بي شك واكنش زنجيرهاي پليمراز (Polymerase chain Reaction, PCR) سرآمد اين روشها بوده است، چه از نظر وسعت كاربردها و چه پيشرفت هاي بي وقفه در اصول و روشهاي آن. بيش از سه دهه است كه PCR ، به عنوان روشي حساس، سريع و دقيق در تشخيص DNA و RNA ، طبيعي وجهش يافته، كاربرد دارد. و اينك تجهيزات PCR جزء ثابت و ضروري آزمايشگاههاي مدرن تشخيص پزشكي و مراكز تحقيقاتي علوم پزشكي به شمار مي آيد.
بخش مولکولی آزمایشگاه مرکز تشخیصي مهديه با بيش از يک دهه سابقه و با در اختيار داشتن تجهيزات PCR،Real-Time PCR،Pyro Sequensingو بهره گيري از متخصصين پزشكي مولكولي، تلاش مي كند همكاري مورد اعتماد براي جامعه پزشكي و خدمت گزاري شايسته براي مراجعه كنندگان عزيز باشد.
این مرکز در سه بخش تشخیصی، شامل:
۱- تشخیص بیماریهاي عفوني
۲- تشخیص ترانسلوکاسیونها و جهش های ژني در سرطان ها و ترومبوفيلي
۳- HLA Typingدر پیوند اعضا و تشخیص بیماريهاي روماتولوژيک
فعال بوده و آماده خدمت رسانی به پزشکان گرامی و مراجعه کنندگان عزیز مي باشد. 
موارد درخواست
HLA Typing
موارد درخواست
روش انجام آزمایش
HLA- Class I & II (HLA- A, B, DR)
پیوند کلیه، پیوند مغز استخوان
Lymphomicrocytotoxicity, SSP-PCR
HLA- B۵, B۸, B۵۱, B۲۷
بیماریهای روماتولوژيک
Lymphomicrocytotoxicity
HLA- DQ۲/ DQ۸
بیماری سلیاک
Sequence Specific Primer - PCR
  • الکتروفورز و انعقاد

بخش الکتروفورز و انعقاد و سدیمان خون آزمایشگاه مهدیه با استفاده از تکنولوژی روز به کمك دستگاه (Capillarys ۲- sebia flex piercing) قادر به شناسايي حدود ۱۲ نوع باند هموگلوبين وهمچنين تفكيك و شناسايي دقيق انواع باندهاي پروتئين ميباشد. انجام آزمايش ايمونوتايپينگ(ايمونوالكتروفورز) كه سطح انواع ايمونوگلبولينها را در بدن شناسايي مي كند از برتريهاي اين سيستم محسوب مي شود. استفاده از تجهيزات اتوماتيكStagoبراي آزمايشات انعقادي و دستگاههاي اتوماتيك اندازه گيري سرعت رسوب خون وهمچنين بكارگيري سيستم باركدينگ و LISدوطرفه اين بخش را با كمترين خطاي انساني روبرو كرده است. ۳ تن از كارشناسان مجرب در اين بخش  فعاليت مي كنند كه با بكارگيري اصول كنترل كيفي و تضمين كيفيت همواره در جهت كسب نتايج دقيق و صحيح قدم برمي دارند..
نمونه ای از برنامه های کنترلی بخش الکتروفورز ، انعقاد وسديمان خون
۱- کنترل روزانه هموگلوبین الکتروفورز با ۸ نمونه کنترل تجاری
۲- رسم محنی وستگارد و تفسیر قوانین مربوطه
۳- استفاده از دو سطح پلاسما کنترل در آزمایشات انعقادی
۴- مقایسه روش های دستی و دستگاهي براي کسب اطمينان از صحت آزمايشات انعقادي و سديمان خون
۵- سرویس و کالیبراسیون دوره اي تجهيزات
۶-تکرار آزمایشاتی که در محدوده Warning limit قرار دارند
۷- شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات
 
مسئول بخش: سرکار خانم کشاورز
 
 
  • هماتولوژی

کادری مجرب شامل ۶ نیروی کارشناس آزمايشگاهي با وجود Cell counterهاي مدرني همچونSiemens Advia ۲۱۲۰ sysmex ۱۸۰۰ i – sysmex kx۲۱Nوسيستم بارکدينگ و LISدوطرفه ارتباط دستگاه و نرم افزار آزمايشگاه ، انجام آزمايشات اين بخش را با كمترين خطاي انساني و بالاترين كيفيت و سرعت ممكن ساخته است. دستگاه Adviaكه نسل جديد وپيشرفته دستگاههاي تكنيكون ميباشد قابليت اندازه گيري دقيق سلولهايي مثلNRBC . Ritic . Baso . small RBCوسلولهاي خاصي كه دستگاههاي ديگر قادر به خوانش آنها نيستند را دارد. برنامه هاي كنترل كيفي و رعايت اصول تضمين كيفيت ، يكنواختي مناسبي بين نتايج Cell counterها ايجاد نموده است وكارشناسان مجرب اين بخش با جديت فراوان دركسب نتايج صحيح، همواره در خدمت مراجعين محترم مي باشند.
نمونه ای از برنامه های کنترلی بخش هماتولوژي :
۱- کنترل کیفی روزانه Cell counterها
۲- استفاده از دو سطح کنترلی در ابتدای کار هر Cell counterورسم و تفسیر منحني وستگارد
۳- مقایسه Cell counterها با یکدیگر
۴- انجام آزمونهای T.Testو Check test
۵- مقایسه روشهای دستی و دستگاهي براي اطمينان از صحت نتايج
۶- سرویس و کالیبراسیون دوره اي تجهيزات
۷- تکرار و کنترل آزمایشاتی که در محدوده Warning limitقرار دارند
۸ - شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات
مسئول بخش : خانم شیرزاد
 
  • آنالیز ادرار

بخش آنالیز ادرار با بکارگیری سيستم بارکدينگ، استفاده از ظروف مناسب يکبار مصرف و دستورالعمل هاي راهنماي بيماران براي جمع آوري صحيح ادرار، شرايط دريافت يك نمونه سالم را فراهم ساخته است. وجود۸ تن از كارشناسان كارآزموده و مجرب نيز با بهره گيري از اصول كنترل كيفي و تضمين كيفيت، باعث شده صحيح ترين گزارشات از بررسي هاي ميكروسكوپي و ماكروسكوپي ادرار به بيماران و پزشكان محترم ارائه شود..
نمونه ای از برنامه های کنترلی بخش آناليز ادرار:
۱-کنترل روزانه نوار ادرار در دو سطح
۲-کنترل پارامترهای مثبت نوار ادرار با روشهای تکمیلي و شيميايي
۳-کنترل دقت و صحت گزارشات پرسنلی
۴- شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات
 
مسئول بخش : آقای شهپریان
 
  • انگل شناسی

بخش انگل شناسی با بکارگیری سيستم بارکدينگ ، استفاده از ظروف مناسب و دستورالعملهاي راهنماي بيماران براي  جمع آوری صحیح نمونه مدفوع، شرایط دريافت يک نمونه  سالم را فراهم ساخته است.
وجود ۲ نفر ازکارشناسان کارآزموده و مجرب نیز با بهره گیری از اصول کنترل كيفي و تضمين كيفيت، باعث شده صحيح ترين گزارشات از بررسي هاي ميكروسكوپي و ماكروسكوپي مدفوع به بيماران و پزشكان محترم ارائه شود.
نمونه ای از برنامه های کنترلی بخش  انگل شناسی :
۱- کنترل نمونه های مثبت توسط دو نفر
۲- قرار دادن نمونه های کنترلی ناشناس در ران کاری
۳- شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات
  • آنالیز اسپرم

سیستم رنگی آزمایش کيفيت اسپرم (HFT CASA ) روشي سريع ودقيق براي آناليز اسپرم فراهم آورده است. اين روش معايب موجود درروشهاي قبلي از قبيل سختي کار و عدم دقت را برطرف کرده و يك جايگزين مناسب براي روش دستي مي باشد. اين سيستم با استفاده ازآخرين تكنيكهاي پردازش تصوير، جهت كاربردهاي كلينيكي و تحقيقاتي نيز قابل استفاده ميباشد.
عملیات اصلی این سيستم عبارتند از:
آنالیز تعداد کل اسپرم، دانسیته اسپرمها ودرصد اسپرمهای متحرک وزنده
آنالیز نحوه حرکت، سرعت ومسیر حرکت اسپرمها
پارامترهای دینامیک و استاتيک محاسبه شده مطابق بااستانداردهاي WHO
قابلیت چاپ کلیه داده های استخراج شده، ضبط تصاويرديناميک اسپرم ، ذخيره وبازيابي مجدد نتايج استخراج شده ورسم نمودارهاي ميله اي مربوط به سرعت ودرصد فعاليت اسپرمها نيزازديگر توانايي هاي اين سيستم ميباشد.دراين بخش با بهره گيري ازاين سيستم وتجهيزات موجود وپرسنل باتجربه سعي گرديده تا بهترين جوابها براي تشخيص صحيح در اختيارپزشکان قرار گيرد .
 
  • پاتولوژی

بخش پاتولوژی با کادری مجرب شامل پزشک کلینيكال آناتوميكال پاتولوپيست ، سيتولوژيست وتكنسين پاتولوژي ونمونه گير پاپ اسمير،همچنين دستگاههاي آماده سازي بافت (tissue prossesor ) و دستگاه thin-prep و دستگاه هاي رنگ آميزي جهت نمونه هاي ليكوييد، اسمير و مايعات ديگر بدن نظير ادرار،پلور ، مايع برونش ، تيروئيد و ... مشغول بكار مي باشند.لازم به ذكر است اكثروسايل مصرفي يكبار مصرف و استريل مي باشند.اين بخش توسط چهار نفر با مسووليت آقاي دكتر مولايي اداره مي گردد.
 
  • کنترل کیفی

بخش تضمین کیفیت آزمايشگاه مهديه
اهتمام آزمایشگاه تشخیص طبی مهديه برآن است که خدمات آزمايشگاه در جهت برآوردن نيازهاي بيماران و مسئوليت کارکنان در جهت معالجه بيماران باشد و به اين منظور ارائه خدمات با كيفيت مناسب در اولويت هميشگي اين مركز قرار داشته است.
در این راستا بخش تضمین کیفيت در راه نيل به اهداف فوق برنامه هاي زير را در دستور کارخود قرارداده است:
۱- تطبیق و اجرای الزامات آزمایشگاه مرجع سلامت در جهت استاندارد سازي فعاليت هاي آزمايشگاه
۲- طراحی فیلترهای کنترلي در مراحل قبل، حين و بعد از آناليز در جهت حصول اطمينان از اجراي صحيح فرايند ها
۳- طراحی و نظارت بر اجرای برنامه های کنترل کيفي بخش هاي فني
۴- شرکت در برنامه های ارزیابی خارجي
۵- تحقیقات و ارزیابی جهت خريد تجهيزات ، کيت و مواد مصرفي آزمايشگاه
۶- همکاری با مدیریت در جهت جذب و استخدام پرسنل
۷- مدیریت استقرار و آموزش پرسنل در آزمایشگاه
۸- ارزیابی مداوم آزمایشگاه در جهت بهبود مستمر خدمات
  • سرولوژی

آزمایشات سرولوژی در این بخش به دو روش کمي(ايمونوتوربيديمتري) و کيفي انجام مي شوند. کارشناسان مجرب اين بخش با بكار گيري اصول كنترل كيفي و تضمين كيفيت و استفاده از كيتها و كنترلهاي معتبر همواره در راه كسب نتايج دقيق و صحيح قدم برداشته اند. آزمايشاتي همچونC۳-C۴-IgA-IgG-IgM-CRP-RF-ASOبه روش كمي و بوسيله اتوآنالايزر هيتاچي۷۱۷انجام مي شوند واز سيستم نفلومتري نيز در اين بخش براي انجام برخي آزمايشات ايمونوسرولوژي استفاده مي شود.
نمونه ای از برنامه های کنترلی بخش سرولوژي
۱-استفاده از کنترل تجاری در ران کاری آزمایشات کمي
۲-رسم منحنی وستگارد و تفسیر نتایج مربوطه
۳-استفاده از نمونه های مثبت ومنفی در ران کاری آزمايشات کيفي
۴-کنترل کیت های مصرفی قبل و حين استفاده
۵-تکرار آزمایشاتی که در محدوده  Warning limitقرار دارند 
۶- شرکت در برنامه های دوره ای کنترل کیفي خارجي و مانيتورينگ نتايج در جهت ارتقاء كيفيت آزمايشات 
  • قارچ شناسی

بیماری های ناشي از قارچ هر چند امروزه به خاطر پيشرفت روز افزون بهداشت درجوامع مختلف و همچنين ارائه درمان هاي موثر رو به افول است اما با اين همه ُباز هم به عنوان يکي از ميکروارگانيسم هاي پاتوژن انساني در علوم آزمايشگاهي به حساب مي آيند.
آزمایشگاه قارچ شناسی یکي از بخش هاي آزمايشگاه مي باشد که وظيفه آن جمع آوري نمونه هاي مشکوك و بررسي آنها مي باشد. بررسي نمونه هاي قارچي بيشتر شامل تهيه لام، رنگ آميزي، كشت و ... مي باشد. در بسياري از مراكز بهداشتي ودرماني و همچنين در بيمارستانها و آزمايشگاهها از روش تشخيصي با استفاده از لام استفاده مي كنند.
پذیرش
یکی از مهمترین مراحل در بررسي نمونه هاي قارچ شناسي، پذيرش مي باشد که در آن به شرح زير عمل مي کنيم:
ابتدا باید مطمئن شویم که فرد بیمار حداقل از ۷۲ ساعت قبل محل مشکوک به ضايعه قارچي را نشسته و از هیچ روغنی استفاده نکرده باشد چون در صورت استفاده از روغن و یا شستشو ممکن است هیچگونه عامل قارچی در بررسي هاي ميکوسکوپي مشاهده نشود.
مشخصات فرد بیمار را در دفاتر قارچ شناسی وارد می کنيم. اين مشخصات عبارتند از: نام، نام خانوادگي، سن، جنس، شغل، محل زندگي و محل ضايعه قارچي.
جمع آوری و تهیه نمونه
به منظور تشخیص عفونت های قارچی لازم است که از نمونه هايي استفاده گردد که بتوان عوامل ايجاد کننده بيماري را در اغلب موارد جدا نمود . جمع آوري و انتقال صحيح نمونه به آزمايشگاه از اهميت فوق العاده اي در جداسازي عوامل بيماري برخوردار مي باشند. در آزمايشگاه قارچ شناسي بر حسب نوع و محل ضايعه نحوه نمونه برداري متفاوت خواهد بود. در زير نحوه نمونه برداري از بافت هايي كه ضايعات قارچي بصورت شايع در آنها ديده مي شوند توضيح داده شده است:
ضایعات قارچی مو: مو ها باید از ریشه و بوسیله پنس استريل برداشت شوند. بعضي از قارچ هايي که مو ها را آلوده مي کنند با چراغ وود فلورسانس دارند بنابرين بايد موهايي که داراي فلورسانس هستند براي نمونه برداري انتخاب شوند. در صورتي كه هيچ يك از آنها فلورسانس نداشته باشند، مو هاي شكسته به همراه پوسته ها برداشت مي شوند.
ضایعات قارچی ناخن: ابتدا توسط گاز آغشته به الکل ۷۰./۰ سطح موضع را پاک کرده سپس پس از كوتاه كردن ناخن اضافه، از حد فاصل بین قسمت سالم و آلوده با یك اسكالپل استریل ناخن را مي تراشيم. همچنين از قسمت هاي زيرين ناخن نيز نمونه برداري مي كنيم.
ضایعات قارچی پوست: ابتدا با گاز آغشته به الکل ۷۰% سطح ضایعه را پاک کرده تا عاری از آلودگی هاي سطحي گردد سپس با اسكالپل استريل از قسمت هاي حاشيه ضايعه كه معمولا در كچلي بدن به شكل حلقوي و قرمز رنگ است، پوسته ها را مي تراشند. در صورتي كه ضايعه به شكل حلقوي مشاهده نشود بايد از پوسته هاي قسمت هايي كه آلوده تر به نظر مي رسند برداشت گردد.
بررسی نمونه های قارچی
بررسی نمونه های قارچی شامل: آزمايش مستقيم نمونه هاي قارچي (تهيه لام و بررسي زير ميکروسکوپ)، رنگ آميزي و کشت نمونه هاي قارچي مي باشند.
آزمایش مستقیم نمونه های قارچي
آزمایش مستقیم نمونه های کلينيکي، اولين و با ارزش ترين روش ها در بررسي بيماري هاي قارچي است زيرا:
در اغلب موارد می توان تشخیص قطعی و يا احتمالي بيماري را قبل از رشد عناصر قارچي داد.
در بعضی موارد مشاهده عناصر قارچی در نمونه ها بیش از جداسازي آنها از کشت اهميت داشته و در نتيجه با گزارش سريع آن به پزشک و شروع درمان مي توان موجب نجات جان بيمار گشت.
مشاهده عناصر قارچی راهنمای خوبی براي انتخاب محيط کشت مناسب و خاص بوده و جداسازي و تعيين هويت قارچ را سرعت مي بخشد.
در آزمایش مستقیم نمونه هاازسرم فیزيولوژي،پتاس،استفاده ميشود.
یکی از مهمترین روشهاي تشخيصي در بيماري هاي قارچي تهيه لام مستقسم با محلول هيدروکسيد پتاسيم(KOH) است که علاوه بر نمونه های پوستی در مورد سایر نمونه ها مثل: خلط، چرک، ترشحات، بيوپسي، ادرار و مواد دفعي نيز به کار مي رود. در شفاف كردن نمونه ها معمولا از رقت ۱۰ درصد هيدروكسيد پتاسيم استفاده مي شود.
برای تهیه لام مستقیم قسمتي از نمونه اعم از مو، پوسته، ترشح، چرک، تراشه ناخن و غيره را روي لام قرار مي دهيم. يک تا دو قطره KOH به آن اضافه می کنیم سپس لامل را برروی آن گذاشته واندکی حرارت میدهيم به طوريکه به جوش نيايد، زيرارسوب کريستالهاي پتاس مانع ازتشخيص مي شود.  ۳۰ – ۲۰ دقیقه صبرمیکنیم تانمونه هاکاملاشفاف شوندسپس نمونه هاي شفاف شده راابتدا باعدسي ۱۰ وسپس باعدسي ۴۰ ميکروسكوپ بررسي ميكنيم. درلام مستقيم عناصرقارچي رابايد ازذرات چربي، بافت فيبري،الياف پنبه، پشم، دانه هاي نشاسته و ... تشخيص داد . بیماریهای ناشي از قارچها بر خلاف ساير ميکروارگانيسم ها خطرناک نيستند و اغلب به جاي اينکه از ان ها با نام بيماري ياد شود بیشتراختلال درزیبایي ياد میشود  چون بیشتر مشکلاتی که قارچها (به ويژه قارچ هاي سطحي ايجاد مي کنند در سطح شاخي شده پوست قرار دارند و در بيشتر مواقع به علت تغيير رنگ و يا مشكلي خاصي كه در روي پوست ايجاد ميكنند فرد را وادار به واكنش مي كند.
یکی از بهترین نمونه ها ، شوره سر است که شايد هر انساني در طول عمر خود مدتي را با ان مواجه شده باشد. عامل شوره، مخمري ليپوفيل که به نام مالاسزيا اوال (Pityrosporumovale ) که فلور ۹۰-۷۰ درصد اپیدرم پوست افراد میباشد. 
افزایش ترشحات غدد چربی ساز پوست سر مهمترین عامل زمينه ساز بيماري است و در هر دو جنس زن و مرد یکسان دیده میشود و باعث خارش و ریزش موها مي شود. 
تشخیص
میکروسکوپی : به شکل سلولهای مخمري بيضي منفرد يا خوشه دار در ميان سلولهاي اپيدرم
ماکروسکوپی : به علت مخمر بودن فاقد میسیليوم است . و در محيط کشت كه حاوي اسيد چرب اولئيك باشد رشد ميكند .
 برای تشخیص این قارچ از روشهاي گوناگوني استفاده ميکنند يکي از اين روشها استفاده از لامپ وود است که كونيدي ها را به صورت فلورسانس زرد طلايي نشان ميدهد . با مشاهده اين رنگ زرد با بيستوري از ضايعه نمونه برداري مي كنيم و در زير ميكروسكوپ بررسي ميكنيم .
برای برسی میکروسکوپي ميتوان از هيدروکسيد پتاسيم ۱۰ درصد ، كريستال ويوله ، لاكتو كاتن بلو و يا يد استفاده كرد . از انجا كه با مشاهده ميتوان اين قارچ را تشخيص داد در آزمايشگاه نيازي به كشت نيست اما در شرايط استثنايي كه افتراق قارچها در نظر است بايد كشت انجام گيرد.
درمان
ممکن است ضایعات به صورت خود به خودی از بین بروند ولي عوامل کراتوليتيک موثر خواهد بود . داروي انتخابي در بيشتر اوقات تيوسولفات ۲۵ درصد و اسيد سالسيليك ۱ درصد در الكل ايزوپروپيل ۱۰ درصد و پروپيلن گليكول است . در بيشتر افراد قرص كتوكونازول به مدت سه هفته در پروسه درمان استفاده ميشود 
تنوع نمونه ها در قارچ شناسی زیاد است و نمونه ممکن است از هر قسمتی از بدن گرفته شود مانند :
  • نمونه های سطحی
  •  مو، قطعات ناخن، پوست
  • پوشش وزیکولها و تاولها
  • پوسته‌های ریز و شوره
  • تراشهای جلدی
  • خلط
  • ترشح واژن در کاندیدیازیس
  • ادرار و مدفوع
 
مسول بخش : سهیلا رجایی
 
آزمایشگاه مهدیه از آذر ماه سال ۱۳۹۴ فعالیت خود را در بخش قارچ شناسي آغاز کرده و آماده ارايه خدمات به مراجعین و همشهریان محترم می باشد 
  • کروماتوگرافی

یکی از ملزومات پیشرفت در تشخیص و درمان در سه دهه­ ی گذشته توسعه تکنیک­ ها، روش­ های جداسازی و تخلیص ماکرومولکول­های حیاتی)نظیر پروتئین­ها و اسید­های نوکلئیک( است. یکی از تکنیک­هاي عمده­ اي که برای استخراج و تخلیص این ماکرومولکول­ های حیاتي کاربرد زیادی دارد، کروماتوگرافی است.
کروماتوگرافیchromatography ، در زبان یونانی chroma یعنی رنگ و grophein  یعنی نوشتن است. کروماتوگرافی کاربردهای زیادی در تمام شاخه­ های علوم و علوم پزشکی دارد و گروه متنوعی از روش­های جداسازی مواد را شامل می­ شود که بسیاری از این جداسازی­ ها به روش­ های دیگر ناممکن است. اولین روش­های کروماتوگرافی در سال ۱۹۰۳ بوسیله میخائیل سوئت ابداع و نامگذاری شد که او از این روش برای جداسازی مواد رنگی استفاده کرد. مارتین و سینج در سال ۱۹۵۲ به پاس اکتشافاتشان در زمینه کروماتوگرافی جایزه نوبل را دریافت کردند. مهمترین پیشرفتی که از سال ۱۹۶۶ در کروماتوگرافي ايجاد شد ابداع روش کروماتوگرافي مايع با كارايي بالا HPLC( High Performance Liquid Chromatography))) می­باشد. این روش نسبتاً جدید است و تحقیقات مربوط به آن به سال های ۱۹۷۰ و بعد از آن بر می­ گردد. HPLC یکی از روش­های ظریف کروماتوگرافی امروزی می­ باشد که با استفاده از پمپ­ های فشار بالا (که سرعت حرکت مولکول­ها را افزایش می­دهد) به انجام می­ رسد. همچنین مواد به کار رفته در HPLC دارای کیفیت بالایی بوده که می­ توانند در برابر نیروی فشارنده جریان مقاومت نمایند. با کاهش زمان عبور از ستون، HPLC میتواند از طریق محدود نمودن توزیع انتشاری، قدرت تفکیک را به میزان زیادی افزایش دهد. با پیشرفت­های بسیار زياد در زمينه دستگاه­ هاي HPLC  امروزه نسل جدید این دستگاه­ ها با عنوان کروماتوگرافی مايع با کارايي فوق العاده بالاUHPLC(Ultra High Performance Liquid Chromatography)  بوجود آمده­ است.
دستگاه UHPLC مدلShimadzu Nexera X۲ در میان تمامی انواع مدل­های UHPLC، پیشرفته­ ترین و مجهزترین سيستم HPLC می­ باشد. این دستگاه با پمپ با فشار فوق العاده بالا (تا ۱۳۰Mpa) طراحی شده­­ است که باعث می­شود کمترین اختلال و حجم از دست رفته در سيستم ايجاد شده و آناليز با سرعت بسيار بالا و تفکيك با كيفيت عالي انجام گيرد. همچنين اين پمپ باعث مي­گردد پالس ­هاي اضافي به طور معني­ داري كاهش يافته و به كمترين حد خود برسد كه اين كاهش پالس دستيابي به آناليز با حساسيت فوق العاده بالا را فراهم مي­ نمايد. همچنين در اين مدل UHPLC اتوسمپلری طراحی شده­ است که تکرارپذیري وپايداري بي­نظیری را ایجاد مي­کند. محدوده­ ظرفيت تزريق اين اتوسمپلر به ستون جداسازي دستگاه از حجم ۱µl تا  ۲۰۰۰µl متغیر می­باشد که در چنین سيستم­ هايي، تزریق با این حجم بسیار ناچيز و فوق العاده کم تا حجم بالا يک نوآوري مافوق عالي مي­باشد. همچنين اين اتوسمپلر مجهز به يک سيستم خنك­ كننده نمونه بوده كه توانايي كنترل دماي نمونه را در محدوده بين ۴ تا ۴۰ درجه سانتي­گراد دارا مي باشد كه اين ويژگي براي انجام آناليز متوالي كه بايستي نمونه در شرايط سرد و قابل قبول بوده و امكان از بين رفتن آن در دماي محيط و اتاق وجود دارد بسيار حائز اهميت است. از سوي ديگر Shimadzu Column Oven  در این دستگاه UHPLC برای فراهم نمودن دمای مورد نظر ستون کروماتوگرافی و جريان­هاي خطي در يک دماي ثابت که آناليز با قابليت انجام مجدد و جداسازي با كيفيت بالا را فراهم مي­کند، وجود دارد. دتکتورهای متعددی جهت این دستگاه وجود دارد که از جمله اين دتکتورها،  دتكتور UV و RF می باشد که دتکتور RF یک Spectrofluorometric بوده و قابلیت اندازه­ گیری به روش­ هاي تک طول موجي، دو طول موجي، Spectrum Scanning و... را دارا می باشد. دتکتور UV آن یک دتکتور Ultra-Violet Visible Spectrophotometric می­باشد که از یک لامپ دوتریومي بعنوان منبع نوري خود استفاده مي­­کند كه بهترين دتكتور براي آناليز مواد در ناحيه فرابنفش مي­باشد. اين دتكتور نيز داراي روش­ هاي اندازه­ گيري همانند تك طول موجي، دو طول موجي، Wavelength Scanning می­ باشد.

تست ها


  • بیوشیمی
  • هورمون شناسی
  • میکروب شناسی
  • مولکولی
  • بدخیمی های خونی
  • الکتروفورز و انعقاد
  • هماتولوژی
  • آنالیز ادرار
  • انگل شناسی
  • آنالیز اسپرم
  • پاتولوژی
  • کنترل کیفی
  • سرولوژی

تجهیزات


  • بیوشیمی
  • هورمون شناسی
  • هماتولوژی
  • الکتروفورز و انعقاد
  • مولکولی
  • آنالیز اسپرم

غربالگری


تست غربالگری جنین جهت بررسی و محاسبه ريسک بروز ناهنجاريها در جنين استفاده مي شود که از شايعترين آنها مي توان از سندرم داون (تريزومي ۲۱) سندرم ادوارد (تريزومي ۱۸)، سندرم پا تاو(تريزومي ۱۳) و نقايص لوله عصبي باز (ONDT) در جنين و Pre-Eclampsia در مادر نام برد.
نتایج حاصل از آزمایشات فوق در صورتی قابل استفاده مي باشند که باتوجه به مشخصات هربيمار تفسير شوند و اين تفسير باکمک نرم افزارهاي خاص صورت ميگيرد.
درمرکز تشخیصی مهدیه از نرم افزار آلفا A ، که يکي از پيشرفته ترين نرم افزار هاي موجود و بروز دنياست ، استفاده مي شود.
کلیه مشخصات فردی از قبیل قوميت ، سن ، وزن- قد و ... و بيماري و يا عادات خاص همچنين اطلاعات بدست آمده از سونوگرافي فرد از قبيل NT ، وجود يا عدم وجود Nasal Bone همراه با جواب آزمايشات مربوطه را در وارد نرم افزار نموده و نرم افزار با توجه به کليه داده ها و تعيين گروه بيمار ميزان ريسک بروز ناهنجاري هاي فوق را بررسي و گزارش مي نمايد.
به یادداشته باشیم تستهای غربالگري سلامت جنين صرفا احتمال و درصد ريسک ابتلا را گزارش مي کند.
درصورت بالا بودن ریسک آزمایشات تکمیلي بايد انجام شود.

فعالیت های علمی


مقالات

بخش آموزش

سمینارها

تقدیر از مسئولین انجمن خیریه خادم المهدی، آزمایشگاه و رادیولوژی تخصصی مهدیه


اوّلین همایش تجلیل از انجمن‌‌های خیریه بهداشتی‌درمانی استان اصفهان

اوّلین همایش تجلیل از خدمات انجمن‌‌های خیریه بهداشتی‌درمانی استان اصفهان همزمان با سی‌وهشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، مصادف با سیزدهم بهمن 1395 در تالار همایش‌‌های مؤسسة تحقیقات و نشر معارف اهل‌‌البیت(ع) اصفهان با همکاری مجمع خیّرین سلامت کشور، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و استانداری اصفهان برگزار شد.
هدف همایش، تجلیل و تکریم از چهل انجمن خیریه فعال در عرصة سلامت و همچنین نکوداشت جناب آقای حاج سیّد رضا نیّری، دبیرکل مجمع خیّرین سلامت کشور و تقدیر و تشکر از اعضای هیئت‌مدیره مجمع خیّرین سلامت استان اصفهان بود.
   

آدرس، فاکس، تلفن، پیامک، پست الکترونیک، سایت


 

آدرس
 اصفهان، خیابان احمدآباد، مرکز تشخیصی مهديه
شماره تلفن 32255756-7
فاکس 32282401
پست الکترونیک
سایت http://www.mahdiehlab.ir/
پیامک 5000144065