تاریخچه مجمع خیرین سلامت استان اصفهان
فَاسْتَبِقُواْ الْخَيْرَاتِ أَيْنَ مَا تَكُونُواْ يَأْتِ بِكُمُ اللّهُ جَمِيعًا إِنَّ اللّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
پس در كارهاى نيك بر يكديگر پيشى گيريد هر كجا كه باشيد خداوند همگى شما را [به سوى خود باز] مىآورد در حقيقت خدا بر همه چيز تواناست
«آیه ۱۴۸ سوره بقره»
امام علی علیه السلام میفرماید:
«نسبت به همه مردم احساس داشته باش و به آنها احسان کن »
کار مجمع خيرين تأمين سلامت ، ساماندهي و تشکيلاتي کردن فعاليت هاي مردمي است که بسيار با ارزش است.
اینجانب قبلاً درمانگاه ها و مراکز خیریه را دیده ام و از آن ها رضایت داشتم ولی کار شما اساسی تر و عمیق تر است بیگمان احسان و نيكوكاری ، ويژه انسانهايی است كه در مسير هدايت قرار گرفته و كمال را از خداوند میجويند. دوری از خصلتهای ناپسند موجب میشود تا دست كمك و ياری ديگرانی كه به سوی ايشان دراز شده را بفشارند و به آنان ياری و مدد رسانند. از نعمتهای به دست آمده و خداداد در راه خدا انفاق كنند و از هر توان و نيرويی كه خداوند به ايشان داده، در راستای تكامل فردی و اجتماعی بهره گيرند. از اين رو می كوشند تا نيازهای فردی و اجتماعی و نيز روحی و مادی ديگران را به هر طريق ممكن برطرف سازند.
نيكی و نيكوكاری در اشكال مختلف و متنوعی ظهور و بروز می كند. قرآن در سه دسته ارتباط خدا با انسان، انسان با خدا و انسان با انسان ديگر، مصاديق زيادی را برای نيكوكار بيان میكند كمك و تعاون به عنوان اصول اصلی نيكوكاری همراه با بخشندگی عاملی میشود تا همگرايی اجتماعی در ايشان با نوع دوستی تقويت شود. ريشه و منشأ نيكوكاری را بايد در ايمان حقيقی افراد دانست ، زيرا تنها مؤمنان با پذيرش خالقيت و ربوبيت الهی و نيز باور به روز رستاخيز و مسئله پاداش و كيفر در آخرت است كه به احسان روی می آورند و به عنوان بنده خاص الهی در خدمت به ديگران می كوشند و از هيچ كوشش و تلاشی برای رفع و دفع نيازهای متنوع ديگران دست نمی شويند.
آيات بسياری از قرآن، ايمان و عبوديت از انسان را به عنوان عوامل اصلی نيكوكاری و احسان انسان برشمرده است كه میتوان به آيات 83 و 85 سوره مائده و آيات 80 تا 122 سوره صافات اشاره كرد ، زيرا بندگی خدا به معنای آن است كه ديگران هم چون آفريدههای الهی از كرامت و شرافت آفرينش الهی برخوردار میباشند و مؤمن به عنوان وظيفه شرعی و اخلاقی بر خود فرض میبيند تا به ديگر آفريدههای الهی نيكی كند تا شرايط مناسبی برای دست يابی به هدايت الهی و رشد و تكامل فراهم آيد و ديگران نيز بتوانند در مسير تكامل قرارگيرند و به سعادت دست يابند. (فرازهايي از فرمايشات مقام معظم رهبری درخصوص مجمع خیرین سلامت)
در پی دیدار رؤسای محترم کمیسیون بهداشت و درمان و امور اجتماعی مجلس شورای اسلامی و جمعی از خیرین استان اصفهان با رهبر معظم انقلاب اسلامی در آبان ماه سال 1385 و توصیه و تأکیدات معظم له بر واگذاری امور سلامت مردم به مردم تشکیل هیئت مؤسس و هیئت امنا ، از اقدامات این مجمع است که این مهم با دعوت جمعی از خیرین استان اصفهان و تعامل با وزارت محترم بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی انجام شد. با مشخص شدن هیئت های مذکور ، اساسنامه مجمع خیرین سلامت استان به عنوان یک سازمان مردم نهاد ، تنظیم و جهت اخذ مجوزهای لازم و ثبت در اداره کل ثبت شرکت ها و مؤسسات غیر تجاری به وزارت کشور ارائه گردید .
با توجه به این که اصفهان از گذشته های دور مهد تمدن نبوی و علوی بوده و علمای بزرگی که در این شهر زندگی می کرده اند، مردم با فرهنگ دین و آموزه های گهربار ائمه معصومین(علیهم السلام) آشنا بوده اند. یکی از مهم ترین وظایف ما پیروان ائمه (علیهم السلام) در خصوص مباحث اجتماعی این است که باید به فکر هم باشیم و در جهت رفع مشکلات یکدیگر برنامه ریزی کنیم به طوری که اگر خداوند مال و امکاناتی به ما داده در چارچوب خمس، زکات، صدقه، هبه و ... برای رفاه حال مردم هزینه شود ، بر این اساس تشکل های خیریه در اصفهان شکل گرفت و اصفهانی ها در ایجاد این موسسات در کشور پیشگام بوده اند. سابقه این فعالیت ها از صدها سال پیش بوده و اگر به تاریخ و کارهایی که در این شهر انجام شده نگاه عمیقی بیندازیم می بینیم که اصفهانی ها در همه ابعاد کار کرده اند خصوصاً در زمینه وقف که این قدر در زمینه وقف فعال بوده اند که دیگر زمینی در شهر نمانده بود که موقوفه نباشد و سراغ زمین های خارج از شهر می رفتند و آنها را برای وقف کردن می خریدند. اگر تنوع این وقف ها را بررسی کنید می توانید به زیر ساخت های فکری مردم این شهر پی ببرید. به عبارت دیگر یکی از مهم ترین نمودهای فرهنگ اصفهان این است که ببینیم این موقوفاتی که در تاریخ انجام شده با چه هدفی بوده آن گاه به بینش بلند و عمیق، طبع بلند و سخاوتمندی مردم اصفهان پی می بریم. به عنوان مثال هزینه تحصیل بچه های اصفهانی، روشنایی معابر، ساخت حمام و گرمابه و نانوایی، مدرسه علمیه و تجهیزات آن و ...
با این وجود گرچه متولیان موقوفات نتوانستند در جهت رشد و بالابردن بهره وری این موقوفات عمل کنند اما مردم کار خود را انجام دادند و دنیا به این دیدگاه اصفهانی ها افتخار می کند .زمانی نماینده بانک توسعه اسلامی که برای شرکت در یکی از همایش های وقف به اصفهان آمده بود، گفت وقتی به تاریخ وقف در ایران به خصوص اصفهان می نگریم، متحیر می شویم که مردم این شهر چه بینش بلندی داشته اند.
در مجموع می توان گفت از آنجا که مردم اصفهان با فرهنگ دین و آموزه های اهل بیت(علیهم السلام) عجین شده اند، برای کارهای خیر و تشکیل موسسات خیریه از فعالان کشور هستند.
مجمع خیرین سلامت اصفهان به عنوان یک سازمان مردم نهاد با هدف فراهم آمدن امکان شناسایی و ساماندهی خیرین فعال در امر سلامت استان و برنامه ریزی برای بهره گیری صحیح از کمک ها و مشارکت های مردمی و هدایت این کمک ها به اولویت های استان در حوزه سلامت، در تاریخ 1394/06/01 به شماره ۴۴۳۳ به شناسه ملی ۱۴۰۰۵۱۹۶۲۱۲ در اداره کل ثبت شرکت ها و مؤسسات غیرتجاری به ثبت رسید و فعالیت خود را رسماً آغاز نمود .
دفترمرکزی : اصفهان خیابان نشاط – ابتدای خیابان هشت بهشت غربی – ساختمان بعثت (سامسونگ) – طبقه دوم - تلفن 32731080-031